• Nordens største uavhengige felgleverandør.
You need to update your browser!
Your current browser doesn't support all functions on this website, we highly recommend you to upgrade to a free, modern browser like Google Chrome, Safari, Chromium Edge or Firefox.

Even Microsoft encourages all of their users to stop using this browser version that you are currently using.
Download Google Chrome here - - Download Microsoft Chromium Edge here - - Download Firefox here

OZ fyller 50 år

1971 - Founders and families at first facility
1971 - Founders and families at first facility

1971-2021: OZ fyller 50 år.

Det italienske selskapet feirer et halvt århundre med innovasjon, design og suksess innen motorsport.

Historien om OZ, et virkelig ikon for bilverdenen, startet 4. januar 1971 takket være to personer som delte en lidenskap for biler. Det var utenfor en bensinstasjon i Rossano Veneto, en liten landsby i provinsen Vicenza, at Silvano Oselladore og Pietro Zen (hvis initialer førte til navnet OZ) bestemte seg for å lage den første lettmetallfelgen spesielt designet for en Mini Cooper.

Det var det første steget i en fantastisk 50 år lang reise, fem tiår med konstant vekst og utvikling for OZ som selskap og for deres produkter gjennom å følge, men oftere forutså, forbrukernes behov og trender i bilindustrien.

Denne forkjærligheten for forskning og innovasjon fikk selskapet til å gå inn i motorsportverdenen i løpet av få år etter etablering. Selskapet tok raskt en lederposisjon og ble et stort ikon for motorsportfans. OZ er faktisk synonymt med å vinne, og tallene snakker for seg selv. De har vært med i Formel 1 siden 1985, og WRC Rally siden 1988, med mer enn 200 titler og har vært på pallen med legendariske lag og racingteams, som f.eks.: Ferrari, Mercedes AMG Petronas, Red Bull Racing, Renault Sport F1 Team, Haas F1 og Sauber Alfa Romeo F1 Team i F1, Ford World Rally Team og Citroen Total World Rally Team i WRC, Audi Sport i DTM, Le Mans samt mange andre.

Likevel har motorsportsuksesser alltid gått hånd i hånd med forretningsveksten, både på ettermarkedet og i serieproduksjonen av biler på et høyt nivå der selskapet helt fra starten av hevdet seg som et referansepunkt for design og innovasjon. I 50 år har OZ samarbeidet med de mest prestisjefylte bilmerkene i verden, blant annet Ferrari, Lamborghini, Maserati, Aston Martin, Lotus og McLaren. Disse partnerskapene har resultert i eksklusive prosjekter og ekstremt høyteknologiske felger som nå er bevart og utstilt i OZ-felgmuseet (som ligger i hovedkontoret i San Martino di Lupari i provinsen Padua).

Vi snakker om modeller som skapte historie og satte et uutslettelig preg på alle bilentusiasters minne: Lamborghini Countach, Ferrari Testarossa, Lotus Esprit, McLaren F1 LM, Bugatti Veyron, Pagani Zonda og Mercedes-Benz SLR. Opp igjennom årene manglet det ikke på bidrag fra de mest prestisjefylte bildesignmerkene som Bertone, Fissore, Dallara, Pininfarina, Italdesign, AMG, Hartge, Carlson, Koenigsegg, Hottinger, Pagani, Fittipaldi, Mazzanti, Callaway, AC Schnitzer, Cizeta, Strosek og Giugiaro.

Ikke bare biler, men også motorsykler. I 1972 kom OZ inn i motorsykkelsportens verden, og etablerte deretter en egen avdeling for denne virksomheten: OZ Motorbike. I årenes løp har OZ inngått samarbeid med ledende motorsykkelprodusenter, inkludert Aprilia, Ducati, Norton og Bimota, og utstyrt de beste teamene i alle MotoGP:s kategorier. De 5 titlene på rad som er vunnet av Marc Marquez er bare de siste milepælene som OZ har oppnådd i denne sektoren.

I dag er OZ et slankere selskap og radikalt forskjellig fra OZ på 1970-tallet, en global fortreffelighet som har klart å bevare og konsolidere sin italienske ånd av håndverk og kreativitet. Selskapet har hovedkontor i San Martino di Lupari, der det fremste produksjonsanlegget fortsatt finnes, og produserer og selger lettmetallfelger til 72 land gjennom et globalt nettverk av kommersielle partnere og datterselskape.
I dag spiller OZ en relevant rolle i ettermarkedet, med et flersortiment som inkluderer over 70 felgmodeller tilgjengelig i over 25 utførelser (farger), og en diameterskala fra 14” til 22”.

OZ dekker hundretusener av bilapplikasjoner gjennom sitt ekstremt brede tilbud og en flermerkestrategi som i tillegg til OZ Racing-merket også inkluderer produktlinjene MSW Wheels og Sparco Wheels.

For OZ, som alltid streber etter kontinuerlig forbedring, er dette 50-årsjubileet ikke bare et øyeblikk som skal feires, men en mulighet til å planlegge fremtiden ved å fokusere på utviklingen og fremtidige behov i mobilitetsmarkedet. Selskapet har jobbet med å utvikle felger for hybrid- og elbiler siden 2016. Som tradisjonen krever, er deres forsknings- og utviklingsaktiviteter utført på racerbaner, og spesielt i partnerskap med alle team i Formel E-mesterskapene.

Selskapets har besluttet å gå ut på elsykkelmarkedet og lansere OZ-merkets første sammenleggbare elektriske sykkel. Et nytt prosjekt, en melding om en fremtid som kommer til å være annerledes enn i dag, men der selskapet vil være en ledende aktør slik de har vært de siste 50 årene.

Femti år med drømmer, tilfredsstillelse og suksesser, men også over 10 års engasjement og støtte til hele samfunnet, og spesielt universitetet i Padua.

For å hjelpe til med å utdanne fremtidige ingeniører, har de åpnet egne laboratorier innenfor produksjonsanleggene der studentene utvikler prototyper som skal delta i Formula SAE-konkurranser, kjent som Formula Student. Dette samarbeidet søker å fremme utviklingen av racerbiler drevet av fornybar energi. Det er en verdifull mulighet for studenter å jobbe og lære side om side med de samme ingeniørene som designer OZ-hjul for ledende F1-team.

“Vi er veldig stolte av det vi gjør - sier ingeniør Bernoni, administrerende direktør i OZ Spa – og vi alle jobber med stor overbevisning om å skape best mulig produkter. Vårt største ønske og håp er at alle som bruker og forelsker seg i OZ-hjul, forstår vår store iver etter exellens"

Dermed er 50-årsjubileet ikke bare et jubileum, men en mulighet til å fortsette å fortelle og dele flere tiår med prestasjoner: et vell av kunnskap, erfaringer, innovasjoner og teknologi som syklisk overføres til felgene beregnet på hverdagsbiler.

For selskapet vil 2021 være et år fylt med festligheter og nyheter som kulminerer med lanseringen av flere nye produkter som garantert vil skape et sus og revolusjonere paradigmene for felgmarkedet.

Etter historiske 50 års er selskapet fortsatt like ivrig etter å sette nye mål i samsvar med drømmen det hadde da det ble grunnlagt. Gratulerer med dagen OZ.